PRE-ORTHODONTISCHE OSTEOPATHIE

Pre-orthodontische behandeling bij kinderen

 

Veel kinderen krijgen omwille van een foutieve beet een kaakgewrichtsorthopedische apparatieve behandeling
Het is zeker niet onlogisch te starten met een behandeling van de factoren die de foutieve beet veroorzaakt hebben. De ontwikkeling van de schedel en de aangezichtsschedel kunnen bepalend zijn voor de functie van het kaakgewricht en de stand van de tanden.

Ook foutieve gewoontes in de bewegingen van de tong en de lippen, foutief ademhalen, foutief slikken en foutieve lichaamshouding kunnen een oorzaak zijn van een foutieve beet.
Pre-orthodontische osteopathie maakt het mogelijk de orthodontische afwijkingen te diagnosticeren, de oorzaken in te schatten en een behandelingsstrategie te plannen. 

Het normaliseren van de oorzakelijke factor voor een foutieve beet is een onvermijdelijke voorwaarde voor het kunnen behouden van de orthodontische correctie. Bovendien is het goed functioneren van de tong, lippen en kaakgewrichten bijzonder belangrijk voor een goede ontwikkeling van de grove en fijne motoriek.  Ook de leer- en aandachtsstoornissen kunnen worden verbeterd door zulke osteopathische behandeling.

 

 

Hoe verloopt het onderzoek?

 

In de anamnese worden allerhande vragen gesteld die betrekking hebben op de pre-en postnatale ontwikkeling van het kind. In het klinisch onderzoek worden de schedel en het aangezicht beoordeeld. 

Op een gestandaardiseerde manier worden er enkele foto’s genomen van het gebit en het hoofd om zo een volledige analyse te kunnen uitvoeren van de schedel, het aangezicht en de tanden.
  
Verder wordt er ook gekeken naar de beweegpatronen en de algemene lichaamshouding. Uit de anamnese en het onderzoek wordt dan een behandelingsstrategie besproken.

 

 

Hoe ziet een behandeling eruit?

 

De algemene houding van het kind wordt verbeterd. 
Het onevenwicht in de spieren van aangezicht en nek worden aangepakt.  De tongbewegingen worden gecorrigeerd.  De gewrichten van de schedel en de kaak worden gemobiliseerd.  De neusademhaling wordt aangeleerd.

In sommige gevallen zal een “trainer for kids” worden gebruikt. 
In andere gevallen zal eerst een oefenprogramma worden gegeven. De frequentie van de behandelingen hangt af van verschillende factoren.  Dit wordt besproken in de eerste consultatie. 
De duur van de volledige therapie bedraagt minimum 6 maanden.

Contacteer ons

Hebt u nog vragen of wilt u graag een afspraak maken?


Sint Lenaartseweg 20

2320 Hoogstraten

 

M: 03/295 89 29

T: 0478/36 63 40

E: miekeverschueren@telenet.be

Sitemap

Specialisaties

© Mieke Verschueren | BE0809.480.242