Chronische klachten

Waarom reageren patiënten niet voldoende op een behandeling?

 

In de osteopathie gaan we er vanuit dat een lichaam kan reageren op een gegeven prikkel, een behandeling dus. Toch blijkt dat er verschillende factoren kunnen zijn die deze homeostase belemmeren.
 

 1. Een PTBS = posttraumatische belastingsstoornis
  Er bestaan verschillende soorten trauma’s die een persoon te verwerken krijgt, bvb. een ongeval, een ziekte, verdriet,…  Bij een normaal verwerkingsproces geraakt de persoon in een tijdelijke shock en komt daarna terug in de normale toestand.  Sommige mensen blijven echter in die shock-fase steken.  Het trauma is dan niet op de juiste manier verwerkt in de hersenen.  Zo ontstaat een PTBS.
 2. Tekort aan zelfgevoelens 
  Door bepaalde gebeurtenissen kan het zijn dat de emotionele situatie van een persoon uit evenwicht geraakt.  Er kan een tekort ontstaan van één of meerdere zelfgevoelens.  Bijvoorbeeld door een tekort aan innerlijke vrijheid blijft iemand piekeren.  Het gevolg is dat die persoon niet kan herstellen.
 3. Mesenchymale belasting
  Het mesenchym of bindweefsel en de vloeistof tussen de cellen van het lichaam kan “vervuild zijn”.  Er zijn verschillende types mesenchymale belasting en ook verschillende vormen van verzuring.  Verzuring kan ontstaan door stress, door een onevenwicht in het onwillekeurig zenuwstelsel, door voeding, door een minder goede functie van de uitscheidingsorganen,…
 4. Stress
  Stress kan ervoor zorgen dat het onwillekeurig zenuwstelsel uit evenwicht geraakt.  Bepaalde organen in de hersenen (hypothalamus, hypofyse) of de bijnier kunnen in de problemen geraken, waardoor heel het systeem uit  balans kan geraken.

 

 

Hoe kan men te weten komen hoe goed of hoe slecht de homeostase is?

 

De homeostase wordt gemeten met de Multiscan PRO
Hiermee weten we hoe het onwillekeurig zenuwstelsel werkt, zowel de hersenen, de bijnieren en de andere organen.  We weten ook hoe de pH staat en of er een oxidatieve stress is. 
Om te weten of er een PTBS of een tekort aan zelfgevoelens is, worden kinesiologische testen uitgevoerd, eventueel aangevuld met de kleurentest van Lüscher.

 

 

Hoe kunnen deze patiënten dan toch geholpen worden?

 

De behandeling bij zulke problemen gaat veel verder dan de “klassieke”, “passieve” osteopathie. 
Medewerking van de patiënt is hier heel belangrijk.  Elk van de hierboven besproken factoren die een goede reactie op een behandeling verhinderen, vraagt een andere aanpak:

 1. Bij een PTBS wordt eerst een speciale techniek uitgeoefend (TFT) om het trauma in het juiste mentaalveld te kunnen plaatsen.
 2. Bij een tekort aan een zelfgevoelen krijgt de patiënt een oefening mee en enkele tips om emotioneel terug in harmonie te komen.
 3. Indien er sprake is van een verzuring, wordt een gepersonaliseerd voedingsadvies gegeven.  Dit wordt samengesteld na meting met het ES Teck Complex systeem.
 4. Bij een onevenwicht van het onwillekeurig zenuwstelsel door stress, worden technieken van MBSR (mindfulness based stress reduction) aangeboden.  Er worden suppleties uitgetest om het systeem te ondersteunen.  Verder worden er tips en oefeningen gegeven.

Na deze specifieke therapie kan dan gewone osteopathie worden uitgeoefend.

Contacteer ons

Hebt u nog vragen of wilt u graag een afspraak maken?


Sint Lenaartseweg 20

2320 Hoogstraten

 

M: 03/295 89 29

T: 0478/36 63 40

E: miekeverschueren@telenet.be

Sitemap

Specialisaties

© Mieke Verschueren | BE0809.480.242