Over osteopathie
Wat is osteopathie?
Osteopathie gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is.
Dat lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden. Het heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen (homeostase). Als het lichaam gezond is, doet het dat ook.
Is het evenwicht verstoord geraakt, bijvoorbeeld door een ongeval, een ziekte, een operatie, stress, slechte voedingsgewoonten, dan heeft het lichaam hulp nodig om dit evenwicht te herstellen.
Een osteopaat kan hierbij helpen. Dat kan bij het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, kapsels), maar ook bij organen en het hoofd. Alles moet vrij bewegen, zo niet leidt dit vaak tot functieverlies en pijnklachten van uiteenlopende aard.
De osteopaat verbetert deze gestoorde beweeglijkheid door toepassing van osteopathische manuele technieken.
De osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak van de klacht. Hij/zij probeert die oorzaak weg te nemen waardoor het lichaam in staat is om zichzelf te herstellen zodat de klachten verdwijnen.
Welke klachten?
Voor de meeste klachten, die functioneel zijn, kan een goed opgeleid osteopaat een behandelingsstrategie uitwerken. Zowel bij pasgeborenen en kinderen, als bij volwassenen en oudere patiënten kunnen via aangepaste technieken veilige behandelingen worden toegepast.
Voorbeelden van enkele klachten die osteopathisch behandeld kunnen worden:
- Reflux, huilbaby
- Maag-en darmklachten
- Verminderde weerstand
- Gynaecologische problemen
- Hoofdpijn
- Buikpijn
- Spierpijnen, ontstekingen, gewrichtsklachten, stijfheid
- Vermoeidheid
- ...
Er zijn ook klachten die een osteopaat niet mag behandelen.
Een competent osteopaat herkent deze contra-indicaties en stuurt de patiënt dan voor verder onderzoek naar een arts.